Biorąc pod uwagę korzystne oddziaływanie tych związków na poziom cholesterolu, musimy rozróżnić dwa pojęcia- cholesterol LDL(zły), odpowiedzialny za powstawanie miażdżycy i związane z tym powikłania sercowo-naczyniowe, oraz cholesterol HDL(dobry), który zmniejsza zagrożenie miażdżycą. Kwasy omega-3 redukują poziom cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu frakcji cholesterolu HDL. Norma cholesterolu całkowitego dla osoby dorosłej to 130-200mg/dl, dodatkowo w badaniu laboratoryjnym oznacza się zawartość obydwu frakcji. Wysoki poziom cholesterolu najczęściej jest spowodowany przez błędy żywieniowe, spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i węglowodanów. Kwasy omeg-3 wchodząc w cykl złożonych przemian biochemicznych w organizmie zapobiegają powstawaniu zawałów serca i udarów mózgu.
Oceniając skuteczność działania kwasów omega-3, możemy jasno stwierdzić, że mają one ogromne znaczenie w akcjach prewencyjnych, jak również coraz szersze zastosowanie u osób po przebytych epizodach sercowo-naczyniowych, gdzie są istotnym uzupełnieniem terapii farmakologicznej. Ich korzystne działanie dla organizmu i skuteczność zostały potwierdzone w wielu badaniach klinicznych. Udowodniono, że nie tylko wpływają w korzystny sposób na profil lipidowy ale mają też działanie przeciw arytmiczne, co ma duże znaczenie w leczeniu zaburzeń pracy serca. Osoby mające podwyższony poziom cholesterolu, mogą w sposób naturalny, bez udziału leków silnie działających, wpłynąć na obniżenie szkodliwej frakcji LDL poprzez stosowanie kwasów omega-3. Należy tu zaznaczyć, że taką suplementację trzeba prowadzić co najmniej przez 3 miesiące, regularnie zażywając te kwasy w dawce dobowej (1 gram/dzień). Dopiero po takim czasie możemy zaobserwować korzystny wpływ tych związków. Są to działania prewencyjne ale mające duże znaczenie w społeczeństwie zagrożonym miażdżycą i chorobami serca, a dodatkowo mało obciążające dla organizmu, bo nie musimy stosować silnych środków farmakologicznych.Najcenniejszym źródłem kwasów omega-3 są ryby, a szczególnie łosoś, makrela, sardynka. Zalecana dawka dobowa tych kwasów to 1 gram, jest to raczej nie możliwe aby poprzez dietę dostarczyć organizmowi taką ilość tych związków. Należy zwrócić uwagę, ze spożywając dużą ilość ryb jesteśmy jednocześnie narażeni na znaczną obecność związków toksycznych zawartych w nich. Dlatego tak istotna jest suplementacja. W tej kwestii mamy szeroki wybór, możemy znaleźć zarówno preparaty zawierające czyste kwasy omega-3 w dużej dawce, np. Omega-3 Forte, Cormega. Kolejną grupę stanowią produkty będące połączeniem kwasów omega-3, wyciągu czosnkowego i witaminy E. Te składniki potęgują swoje korzystne działanie, natomiast witamina E jest cennym antyoksydantem w tych zestawieniach i zapewnia trwałość preparatu (Omega Cardio, Novocardia).
Należy podkreślić duże znaczenie kwasów omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, które określa się mianem chorób cywilizacyjnych. Na uwagę zasługuje również fakt, ze zwiększa się świadomość społeczeństwa na temat zapobiegania tym schorzeniom i kwasy omega-3 są coraz częściej stosowane jako uzupełnienie codziennej diety. Dzięki takim działaniom, nie tylko dbamy o sprawne funkcjonowanie układu krążenia, ale utrzymanie dobrego stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
Magister farmacji Agnieszka Dudzik