
Zima to czas, w którym szczególnie musimy zadbać o nasze zdrowie. Spada wówczas odporność, tracimy siły witalne. Samopoczucie nie należy do najlepszych. Pochmurne dni i nieprzyjemna aura obniżają naszą samoocenę. W tym czasie najważniejszym staje się dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii. Wiąże się to z kilkoma dodatkowymi kilogramami, ponieważ apetyt wzrasta, a aktywność fizyczna maleje. To jednak naturalny i nieubłagany proces. Nie powinniśmy zatem przejmować się takim stanem rzeczy.
Nie bójmy się spożywać posiłków. Jedzmy jednak z rozwagą. Przygotujmy zdrowe zimowe zapasy. W chłodne wieczory nie ma to jak pyszna śliwkowa konfitura domowej roboty. Idealnie zastąpi czekoladę, poprawi ci samopoczucie. Do tego zagwarantuje dodatkowy zastrzyk energii. Nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez kompotu ze świeżych owoców? Sporządź własny zapas. Zagotowane w słoikach przetwory mogą przetrwać nawet kilka lat, nic nie tracąc na walorach smakowych.
Boisz się skomplikowanych przepisów? Wyciśnij sok ze świeżych owoców. Dostarczy ci on dużej ilości witamin, ponadto na pewno docenisz jego świeży, niepowtarzalny smak, tak różny od przetworzonych produktów dostępnych w sklepach. Zawsze możesz wykonać surówkę z marchewki i jabłka. Smaczna, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu.
Nie zapominaj o owocach i warzywach. Oczywiście w zimie trudno znaleźć w sklepie świeżą natkę pietruszki czy koperek. Możesz i temu zaradzić. Wystarczy drobno posiekać dokładnie umyte warzywa, umieścić je w słoiczku i zamrozić. Pamiętaj jednak, aby były osuszone.
Oczywiście mrożonki nie mają tylu składników odżywczych, co ich świeże odpowiedniki. Lepsze jednak coś niż nic. Staraj się spożywać warzywa i owoce w każdej postaci jak najczęściej, najlepiej pięć razy dziennie. Zaprzyjaźnij się z sokami, zupami, warzywami.
Nie zapominaj o świeżych owocach. Jeśli będziesz chciała spożyć coś na ciepło, to staraj się przyrządzić potrawę na parze. Dzięki temu unikniesz zbędnych kalorii. Wyeliminuj ze swojego jadłospisu potrawy smażone, zwłaszcza na głębokim tłuszczu.
Oczywiście nie samymi warzywami i owocami człowiek żyje. Każdy ma czasem ochotę przekąsić coś bardziej pożywnego. Kiedy jednak będziesz chciała przyrządzić potrawę mięsną, zdecyduj się na wołowinę lub drób, najlepiej w wersji duszonej. Nie zapominaj o rybach. Unikaj wieprzowiny.
Jeśli najdzie cię smaczek na czekoladę, to tylko gorzką. Stanowi ona bogate źródło magnezu, który polepsza koncentrację i działa relaksująco.
Sama dieta nie wystarczy. Jeśli chcesz zachować zgrabną sylwetkę, staraj się przynajmniej dwa razy w tygodniu skorzystać z siłowni lub basenu. Ruch polepszy twoje samopoczucie i podniesie twoją samoocenę.